Arkiv

ARKIV

11. mai 2018

💦Water solve problems!💦

Vi er i sluttfasen på Penninah`s vannstasjon i Kitui - Kenya og starter nedtelling til det er vann i kranene. Regntiden går mot slutten så timingen er perfekt. I natt kom vanntankene og de heises nå opp på det 4 meter høye vanntårnet. Det har tatt oss 7 mnd fra vi tok beslutningen om nytt vannprosjekt til stasjonen er ferdig. Nå går vi over til en spennende tid med drift og salg. Tusen takk til våre 4 hoved sponsorer; Eidsvoll Syd Lions Klubb, Ski og Langhus Rotary klubb, Rotary Distrikt 2260 (Rotary Foundation) og en privat giver. Tusen takk til alle dere som støtter foreningen så vi kan betale lokal arbeidskraft for oppfølging av både dette og andre prosjekter i området. Vann gir store muligheter for utvikling. Dere skal få ta del i denne spennende tiden fremover. Les mer om vannprosjektet her.


10. februar 2018

Under våre Meaningful Safaris besøker vi alltid Samaritan Childrens Home i Mathare. Mama Mercy driver her tre barnehjem med ca 600 barn tilsammen. I julen tok vi med oss de som arbeider der, ansatte og frivillige, på julemiddag. For mange av dem var det første gangen de var utenfor Mathare og det var like stort som en tur til Mombasa. Middagen var en påskjønnelse til dem fra en som hadde vært med oss til barnehjemmet.

Alle barnehjemmene drives med støtte fra frivillige og noen større sponsorer. Vi får støtte fra Matarebarnas venner i Norge, og denne støtten går til kjøp av mat. Forholdene på barnehjemmene er etter norsk målestokk ganske dårlig, men det er utrolig hva de får til. De har et stort behov for oppgradering av kjøkkenet, og vi har fått noen bidragsytere til dette. Utbedringen vil bidra til bedre arbeidsforhold og bedre hygiene i kjøkkenet.


29. desember 2017

Snart blir det lys

Nyttårsaften får vi besøk av mange familier som skal få lys. Salget av lamper har gått over all forventning, og det er mange som skal få glede av ditt bidrag.

Vi i Hjelp til selvhjelp i Afrika ønsker alle et godt nytt år. Du kan se bilder av noen av de som har fått lampe her.


3.november 2017

Gi et lys i julegave

Med din hjelp kan familier i Kenya føle større trygghet, barna lese lekser og kvinnene gjøre håndarbeid og lage mat i godt lys.


Gi en solcellelampe til en familie. Prisen er bare NOK 400 og du kan betale via VIPPS - 12133 eller bank 2801 19 29151 send oss en epost på post@selvhjelpiafrika.org eller bestill her


10. oktober 2017

Les de flotte artiklene om arbeidet vårt

På årets Migration hadde vi med oss en freelandsjournalist, Kari Kløvstad, som har skrevet om arbeidet vårt i Kenya. Her kan du lese om oss i Teknamagasinet og i Østlandets Blad.


3. oktober 2017

Ett vannprosjekt er overlevert og et et nytt er i startgropa

Det var en stor dag for oss i dag da vi overleverte vannanlegget til Daniel og lokalsamfunnet. Daniel vil ha ansvaret for den daglige driften av anlegget og vi håper det vil bli en berikelse for lokalsamfunnet å få rikelig med rent drikkevann. Les mer om prosjektet her


Neste morgen fikk vi melding om at NOK 70 000 til vårt neste vannprosjekt var i boks! Vi har allerede foretatt grunnundersøkelse og innhentet tilbud på boring. Følg prosjektet her.


21. august 2017

50 barn fra Kawangware på en ukes camp ved Lake Naivasha

Barna fra Kawangware-slummen er vel installert på campen i Lake Naivasha, og gleden var stor når de så en stor trampoline som ventet dem :) Det var godt å røre på seg etter 3 timers kjøretur fra Nairobi. Nå skal barna bruke energien sin på positive opplevelser og aktiviteter i naturen. Og hver kveld skal de legge seg gode og mette. Douglas og et team med engasjerte og dyktige mentorer fra Kenya og Norge med for å gjøre dette til en unik opplevelse for disse barna.


28. januar 2017

Årsmøte i Hjelp til Selvhjelp i Afrika

Vi har ambisiøse, men likevel realistiske planer for videreutvikling av våre fire hovedprosjekter i Kenya. Vi gleder oss til å fortsette samarbeide med våre lokale partnere i 2017. Hovedmålet er klart for at flere personer skal ha arbeid og inntekt gjennom prinsippet hjelp til selvhjelp.

·         Kurvproduksjonen skal opp 

·         Vann til flere skoler og landsbyer i Kitui

·         Flere aktivitetstilbud og mat til barn og ungdom i Nairobi-slummen

·         Biogas til bønder styrkes

Og som vanlig arrangerer foreningen Safariturer til Kenya både i påsken og høstferien.


3. april 2016

Kanini Woman Group med ny kolleksjon kurver

Vi har fått en ny kollesjon med vevede kurver fra Kanini Woman Group. Dette er en kvinnegruppe som Annemor startet for å skape intektsgivende arbeid til kvinnene i Kitui. Dette er tradisjonelle kurver og vi hjelper kvinnene med å finne ny design og lay-out for både markedet i Norge og lokalt.

Du kan lese mer om kurvene bestille her.


20. oktober 2016

Bli ned oss på vannboring

Vi er i gang med et nytt vannprosjekt og du kan selvsagt bli med på dette. Vi har allerede foretatt grunnundersøkelse og vi har fått myndighetenes godkjenneing til å bore og hente opp 20 000 liter rent vann hver dag. Det gjenstår litt på finansieringen på NOK 250 000, og for NOK 1250 kan du bidra med en meter på boringen. Ingunn Karsen og Kirsten Underland leder dette viktige prosjektet. Les mer om prosjektet her.


15. november 2016

FOKS

Vi har startet et fritidstilbud for 70 barn i Kawangware-slummen. Barna kommer fra svært fattige familier og de fleste har mistet en eller begge foreldrene. De bor hos eldre søsken, tante eller bestemor. Sunne fritidsinteresser er viktig for deres utvikling og for å holde dem unna andre uverdige aktiviteter som tigging, stjeling eller dop. Les mer om prosjektet her.


19. januar 2016

Biogas for Farmers  - vi har vært ute og møtt noen av de som har fått biogass

Det var utrolig givende å møte de som har fått biogassanlegg. Noen anlegg var under oppfylling slik at de ikke var i drift enda, og noen hadde anlegg som virket slik de skulle. Forventningene til  de som snart skulle ta anleggene sine i bruk var som barn som venter på julegavene. De som hadde biogassanlegget drift var strålende fornøyde, og kunne ikke fullrose dem nok.


6. desember 2015

Biogas for Farmers – 30 nye anlegg ferdig i 2015

Foreningen er stolte over å kunne bidra til at 30 familier i Kenya har fått biogassanlegg i 2015. Takket være sponsorer i Norge og gode samarbeidspartnere i Kenya har vi klart å få fart på innføringen av biogass i Kitui og Machakos distriktene.  Vi gjennomførte først en kartlegging av aktuelle familier/bønder og deretter en målrettet informasjonsrunde. Dette ga resultater! Nå står mange på ventelisten over å få støtte til å bygge anlegg. Men vi kan ikke hjelpe alle. Vi har budsjett til å bygge 30 anlegg i år. Når siste anlegg står ferdig til jul tar vi en pause. Første del av 2016 vil vi bruke til å dokumentere effektene av de 30 anleggene. Det er viktig at de virker som de skal og at eierne utnytter alle fordelene med et biogass-anlegg. Det handler om daglige rutiner, nøyaktighet og riktig bruk av gass og bio-gjødsel. Rapporten etter oppfølgings-besøkene vil være avgjørende for vårt videre arbeid med innføringen av biogass i Kenya.


17. november 2015

Paul og Douglas fra The Conquerors på Norges-besøk

De to musikerne Paul og Douglas fra Kenya hadde et vellykket opphold i Norge fra 9. Oktober til 17.november 2015. De hadde et variert og spennende program - tilrettelagt av Hjelp til Selvhjelp. De første 3 ukene deltok de på ulike musikk-timer ved NLA-høyskolen i Oslo. Der fikk de en liten smakebit av musikk–historie, piano, band, korsang, låtskriving mm. Samtidig hadde 2 av elever fra økonomi–linjen valgt å jobbe med The Conquerors band som endel av sitt studie. Oppgaven gikk ut på å gi Paul og Douglas råd om hvordan de kunne utvikle bandet (The Conquerors) bedre. Dette resulterte i flere konkrete råd som Paul og Douglas vil jobbe videre med. I februar 2016 kommer elevene fra NLA ned til Nairobi og da skal tiltakene følges opp. De siste 3 ukene holdt de 2 musikerne konserter forskjellige steder i Norge. Tilsammen fikk 250 nordmenn gleden av å høre på dem. Oppholdet må beskrives som en suksess.  De jobber begge to i slummen og kontrastene mellom vårt liv her i Norge og deres hverdag i Kenya er enorme. Det er lett å miste mote når man kommer tilbake, men vi merker at entusiasmen og gløden er tilstede selv etter at de kom hjem. Paul og Douglas er gode ambassadører for foreningen. Vi hjelper dem og de hjelper oss.


Musikere fra Kenya til Ski

 

To musikere fra det Kenyanske bandet; The Conquerors kommer til Ski for 5 uker og vil bl.a. glede oss med flere konserter. De to hovedpersonene i bandet skal hospitere på NLA-høyskolen i Oslo der de skal få sang- og musikkopplæring.

 

Douglas og Paul var i Norge med hele bandet i 2011 og hadde blant annet en stor konsert i Kongeparken i Stavanger. På slutten av sitt opphold hadde de en liten intim-konsert hjemme på terrassen til Kirsten og Helge Underland i Ski. Det var helt fantastisk og de ble veldig populære.

 

Denne gangen er det bare to fra bandet som kommer, men vil like fullt ha konserter i Ski, Lillestrøm, Saltnes, Grimstad og Oslo, etter at de er ferdig med hospiteringen ved NLA-høyskolen.

 

Guttene er født og oppvokst i Kawangware-slummen i Nairobi, og vi ble kjent med dem i 2010 da vi ønsket å treffe noen som drev bistandsarbeid i slummen. Både Douglas og Paul har hatt en vanskelig barne- og ungdomstid som gategutter med rus og annen elendighet. Gjennom et rehabiliterings-program i regi av den Lutherske kirken fikk de hjelp til et nytt og bedre liv. Nå hjelper de selv andre gategutter i slummen. Hjelp til Selvhjelp i Afrika støtter dem for å få bandet og alle medlemmene videre så de kan leve av musikken og andre oppdrag de får knyttet til enten underholdning eller hjelpearbeid.

 

The Conquerors spiller i bryllup, på restauranter og arrangerer også egne konserter i Kenya. De tar oppdrag som Disk-jockey, konferansier og holder julekonserter på barnehjem. Bandet har også spesialisert seg på Bible-link arrangementer. Dette er skole-konserter hvor de formidler sin kristne tro gjennom musikk, dans og drama og programmet er etterspurt blant ungdommene i Kenya.

 

Foreningen Hjelp til selvhjelp i Afrika støtter 12 bible-link konserter i året. Med din støtte kan vi få til enda flere konserter. I tillegg bistår vi med oppgaver som markedsføring, administrasjon, økonomi etc. Paul og Douglas fikk invitasjon fra NLA-høyskolen i Oslo under forutsetning av at Hjelp til Selvhjelp i Afrika tok hånd om det praktiske med å få dem hit. Etter en kronerulling blandt venner av Paul og Douglas fikk vi nok til å starte planleggingen av et studieopphold. Visum, billetter, vertsfamilier, transport og lån av instrumenter er på plass. Det er er kostbart å ta disse to fra Nairobi til Norge, og vi er avhengig av godt oppmøte på konsertene for å finansiere reise og opphold,

 

Ta turen til våre konserter så skal du få møte to flotte karer med herlige afrikanske rytmer.


Grimstad Frikirken                     5. november kl 1930

Saltnes Grendehus                   10. november kl 1800

Waldemarhøy                          12. November kl 1800

Lillestrøm Kultursenter             16. November kl 1800


28. august 2015

I oktober kommer Douglas og Paul fra bandet vårt The Conuerors til Norge.

Paul og Douglas fra Kenya har fått tilbud om et to-ukers studie-besøk ved NLA-høyskolen i Oslo. Skolen har studier innen musikk og ledelse. Under besøket får de anledning til å delta på ulike forelesninger og musikk-øvelser. Skolen vil tilrettelegge så de får mest mulig utbytte av de timene de deltar på, bl.a. ved at undervisningen foregår på engelsk. 2 av lærerne har møtt Paul og Douglas under et besøk i Nairobi. Vi er sikker på at dette vil gi dem faglig påfyll, ekstra motivasjon og ikke minst skape nye kontakter. Etter de to ukene på høyskolen vil de ha anledning til å besøke skoler, menigheter, kontakter etc. Vi ønsker å tilrettelegge for at de kan få et innholdsrikt opphold på minst 5 uker.

VIL DU VÆRE MED Å OPPFYLLE DRØMMEN DERES OM Å KOMME TIL NORGE IGJEN?

Skolen har ikke midler til å sponse reise og oppholdsutgifter. Hjelp til Selvhjelp har påtatt seg å organisere besøket. Vertsfarmilier har vi skaffet, men det vil påløpe utgifter til fly, visum, forsikring og transport i Norge. Budsjettet er på NOK 25 000. Vi setter derfor i gang en kronerulling blant våre venner og FANS av The Conquerors for å hjelpe dem å oppfylle drømmen.

VI HÅPER PÅ DIN STØTTE

KONTO: 2801 19 29151

TIL: HJELP TIL SELVHJELP I AFRIKA

BELØP: HELT OPP TIL DEG

MERK INNBETALINGEN MED: TC NORWAY VISIT

NÅR: HELST INNEN 15.SEPTEMBER

KONSERTER – VIL DET OGSÅ BLI

Det vil bli satt opp konserter i Ski, Lillestrøm og Grimstad. Her kan du og vennene dine treffe dem igjen. Vi vil sende ut egen invitasjon via Facebook og på e-mail. Vi gjør dere allerede nå oppmerksom på at det blir salg av kurver fra Kenya på arrangementene og at vi ønsker garn som Paul og Douglas kan ta med seg ned igjen til kurvdamene.


11. mai 2015

Historien om Esther går som føljetong på foreningens FB-gruppe. Nå kommer fortsettelsen Her kan dere lese hele historien


6. januar 2015

Året 2015 starter veldig spennende for Hjelp til Selvhjelp i Afrika. Da skal Maliku Secondary School in Kitui – Kenya ha innsamling fra foreldre til å kunne starte opp et Miljøprosjekt på skolen. Bygging av grisehus, biogass-tank og etablering av en stor åker skal gi skolen kjøtt, grønnsaker og gass til fyring. Inntekter fra salg og besparelse av utgifter pga egenproduksjon, skal gi skolen økonomi til å lage en bedre skole og en god læringsarena. Etter planen skal skolen allerede i februar starte opparbeidelsen av åkeren.


1. desember 2014:

God nyhet. Biogass-anlegg nr 8 er ferdig i Kitui Kenya. Det går fremover med innføring av biogass-anlegg selv om vi har rom for større fart og mange flere anlegg. Vi er såvidt over halveis til målet på 15 stk i 2014! Tilsammen skal vi sette opp 40 anlegg. Det kan holde hardt å klare målet for 2014 - men vi gir ikke opp. Vi har 6 som har meldt sin interesse, og som sparer penger til sin egenandel. Vi ønsker dem lykke til.


1. juli 2014:

Det er ikke alle prosjekter som vi engasjerer oss i som blir suksess. Såpeprosjektet er et slikt eksempel. Det er krevende og ikke minst fristende, og skape kreative og ”acrobatic activities” som Ismael selv uttalte det. Les hisorien om Ismael her.


29. juni 2014:

Lørdag 5. juli reiser Kirsten og Helge sammen med Øivind og  Oddvar Holvik fra Grimstad til Kitui i Kenya for å følge opp prosjektene våre. Vi skal forberede for et mulig nytt miljøanlegg og vi skal forbedre Katulaniprosjektet. Vi får et tett program som du kan lese her.

Vi gleder oss til to meninsfylte ferieuker.

Følg arbeidet vårt i sommer på Facebook.


30. januar 2014:

Siste helgen i januar 2014 holdt Hjelp til Selvhjelp i Afrika 3-dagers seminar om etablering, drift og fordelene med et miljøprosjekt som består av grisefarm – biogassproduksjon – gjødsel og jordbruk. 20 deltakere er påmeldt. Kurset er obligatorisk for de som har fått støtte til biogass av foreningen. Les mer om seminaret her


4. januar 2014:

På Meaningfulsafari i påsken 2013 var filmstudenten Vegard  Holvik fra Grimstad med. Han  har laget en reklamefilm for oss. Filmen kan du se på siden vår.


8. oktober 2013:

I påsken var mastergradstudent Jarl Ove Arntzen med til Katulani Secondary School for å studere biogassanlegget og annen fornybar energi i området. Mastergradrapporten hans kan du lese her


26. februar 2013:

This was Help to Selfhelp´s speech at the opening of Kalimani project.

Read the speech here


4.november 2012:

Foreningen har vært i Uganda for å holde innlegg på workshopen for East African Grassroots Women Empowerment Network, med Anne Marit Hovstad i spissen. Tema: BIOGASS - MØKK MED TRØKK!

 

Presentation of BIOGAS - THE POWER OF MANURE in Kampala, Uganda at the workshop for East African Grassroots Women Empowerment Network.

Read more here


11.juli 2012:

Her er historien om Willy som ble hjulpet av Hjelp til Selvhjelp til å starte egen virksomheter med å bygge biogasstanker. Alt etter prinsippet Hjelp til selvhjelp - gi en mann en fisk og han har mat for en dag - gi en mann en fiskestang og han har mat hele livet!! Prinsippet betyr å overføre kompetanse og bygge opp kompetansemiljøer. Samt gi støtte til finansiering/starthjelp for å komme igang. De må selv gjøre jobben og får ingenting gratis! Her kan du også lese om fordelene med biogass og hvor mye det koster for en familie å installere dette i Kenya.

Les historien om Willy herMary med strikkemaskinen
Johannes åpner vannanlegget ved Katulani
To stolte jenter med nye skoleuniformer
Helge forteller om fordelene med biogass
Oddvar maler kjøkkenet på Katulani
Øivind foretar synstest på alle elevene og ansatte på Katulani
Såpa
Fornøyde deltagere på miljøseminar
Kirsten holder tale ved prosjektstart på Katulani
Willy sammen med en fornøyd biogasseier

Her har vi lagt ut reisebrev og informasjonsbrev