Flamingo Vann

Vannprosjekt ved Flamingo Biofarm i Kitui



28. oktober 2018

Solceller er tingen!

For et år siden åpnet vi et vannanlegg men vi var avhengig av strøm fra det offentlige nettet. Strømmen har vært borte i en måned og folk og dyr er vannløse og kjøkkenhagen dør. Vi har derfor installert solcellepaneler for å pumpe opp vann. Vi var svært fornøyde med solcelleene på den siste vannsnasjonen, så det kommer vi til å benytte mer av i fremtiden.


3. oktober 2017

Det var en stor dag for oss i dag da vi overleverte vannanlegget til Daniel og lokalsamfunnet. Daniel vil ha ansvaret for den daglige driften av anlegget og vi håper det vil bli en berikelse for lokalsamfunnet å få rikelig med rent drikkevann. Peninah passer på vannsalget og hun er svært stolt av jobben sin og det ansvaret det gir henne. Under overleveringen var vi en gruppe på 18 safarister til stede og vi hadde besøk av Ambassaderåd Eivind Telnes fra den norke ambassaden i Nairobi. Det var taler, sang og dans og det hele ble avsluttet med middag.


16. juni 2017

WATER IS LIFE! Purity og Esther ble de første kundene på vannstasjonen som ligger strategisk til på veien ned mot elva. De bor langt unna og ble veldig glad når de fikk kjøpe vann, og slapp den tunge jobben med å hente vann opp fra et dypt hull i den tørre elva. Hun som har fått jobben med å selge vann har fått en liten åker som hun kan plante egne grønnsaker på. Hun vil selge løk, poteter, tomater og spinat. Dette er endel av lønna og hun er utrolig glad.


27. mai 2017

En fantastisk dag for Hjelp til Selvhjelp.Vanntårnet er ferdig og vannkiosken er ferdig. Nå kan snart vannsalget starte.


22. mai 2017

Byggingen av vanntårnet har startet. På toppen av dette 6 meter høye tårnet skal det stå to tanker på 10 000 l hver. Det er nødvendig med et vanntårn fordi strømforsyningen er ustabil og en får lengre gangtid på pumpa.



29. april 2017

Oppfølging av vannprosjektet. Fra idag kan vi faktisk starte vannsalget, men det blir gratis i 7 dager siden det ikke går an å drikke, og vi må tappe vann for å rense ut slam og bergstoff. Idag støpes soklene til vanntårnet og det var jammen godt vi kom ned før det startet fordi plasseringen var feil i forhold til tegningene. Idag blir det vannfestival :) Brus til alle, chips og kjeks. Vi kan rapportere om en personskade på byggeplassen. Daniel fikk materialer på foten.


23. april 2017

Vannmannen har vært her og installert pumpa! Neste steg er nå og sette opp et 6 meter høyt vanntårn. Det går fremover folkens.


14. april 2017

Nå har Kenya Power lagt inn strøm og brønnboreren har kommet for å installere foringsrørene i borehullet. Neste uke har vannmannen lovt å komme for å installere pumpa.


2. april 2017

Vi venter utålmodig på at Flamingo farm får strøm og at pumpa og vanntårnet kan installeres. Strømstolpene er kommet så det går jo fremover med Kenya power - som faktisk lovet oss strøm før påske. Vi er optimister!


20. mars 2017

No er "shoppinga" til vatn tårnet og vatn salgshuset allereie byrja i Kitui :) I dag har Daniel og Willy vore å handla og fått levert varer! Så no kan bygginga byrja :) Fantastisk kjekt å fylgja detta på nært hald


15. mars 2017

Fantastisk gode nyheter om vannprosjektet i dag. Strøm blir lagt inn på farmen denne uken og da er det klart for at pumpa kan installeres. Neste fase er å legge rør ca 50 meter til der som vannstasjonen skal ligge. Vanntank og et lite salgshus. Vi håper ikke vi får meldinger om forsinkelser nå… :) Gled dere med oss!


4. mars 2017

I vinterfeien har Ingunn og Kirsten vært på Flamingo Bio Farm og forberedt det resterende arbeidet. Det skal legges rør og det skal bygges kiosk for salg av vann. Vi arbeider fortsatt med å få lagt inn strøm på farmen. Kenya Power er på saken, men det tar tid.

Å inngå avtalar og oppstarting av vatnprosjektet har vore hovedoppgava vår denne veka – samstundes har me rukke å fylgja opp fleire andre ting.For vatnprosjektet har me målt opp og stukke ut tomt og vatn rørledning saman med byggjemeister, og justert teikningane til å passa med dei lokale forholda.

Me er utruleg glad for at me reiste ned for å planlegga prosjektet sammen med dei som skal byggja. Det gir oss ein heilt annan forståing av kva utfordringar dei slit med. Det er lett å sitja heime i Noreg og tenkja ”norsk”. Ting tar tid når infrastrukturen ikkje er som vår, og du jobber i eit område utan kontinuerleg tilgang på straum, vatn og internet. Berre for å køyra til byen, som kun ligg 13 km unna, for å skrive ut nye teikningar, tar halve dagen og vel så det. Det er ingen minigravemaskin som tar haugar med hardpakka sand og jord vekk for å klargjera tomta. Alt hakkas og køyrest vekk i trillebår i steikandes sol og høg varme. Men til tross for mykje naud og vanskelegheiter, er folk utruleg glade og vennlege. Dei klager lite og det er lett å være glad saman med dei. Me er nøye med å bruka lokale krefter og berre denne veka har 8 personar hatt oppdrag som fylgje av oss og Hjelp til Selvhjelp sin aktivitet.


20. januar 2017

Resultatet av vannanalysen er klar, og vannet er godkjent som drikkevann. Analyseraporten kan du lese her.


18. januar 2017

Vi har trukket 15 gevinster blant de som har støttet vannprosjektet. Torunn og Hallstein Laupsa, Rolf Såheim,

Runa Gravråk Hansen og Hallstein Asheim Hansen, Ingrid og Håvard, Geir og Tone Tandberg, May Wenche Gregersen, Bente Elisabeth Løvhaug Werket, Anne Sophie Beichmann og Erlend Flaa, Heddy Anne Torp Lund, Arve Andersson, Marit Georgsen Lund, John Inge og Ka, Torill Vee, Mikael Røssland, Camilla Ødegaard


7. januar 2017 Vannpumpingen er i gang

Endelig kom vannmannen som vi har ventet på i to dager. Det pumpes i 24 timer for å sjekke brønnen kapasitet. De har pumpet opp 1600 l/h og vannprøven er sendt til analyse. Vannet smakte godt og alle gleder seg til at det skal bli vann å få. Det er ikke behov for foringsrør i brønnen.

Neste fase blir å få lagt frem strøm og installere pumpe i nede i brønnen.


24. desember 2016 Vi har funnet vann på 170 m

Nå venter vi på neste fase som er å pumpe vann i 24 timer for å sjekke vannmengde og kvalitet. Pga julehøytiden er det foreløpig ikke avklart når pumpe-testen vil bli foretatt, men det vil bli iløpet av neste uke når vi er på plassen.


21. desember 2016 EN STOR DAG FOR VANNPROSJEKTET

Vi er i mål! Så fort vi så at vi ville komme i mål ga vi beskjed til Hydropan ltd Drilling om å mobilisere boremaskinen slik at de var klare når vi sa GO! Vi ville så gjerne skaffe rent drikkevann til jul. Nå er boremaskinen på plass og prosjekt Watertime har startet for alvor. Tusen takk til alle som er med og støtter denne store dugnaden og er med på å skaffe håp om en bedre tilværelse for over 200 familier. Vi er opprømte, spente og veldig nervøse akkurat nå.


13. November 2016 Tilbudsinnhenting

Vi har innhentet 4 tilbud på boring etter vann og vi vil bestille arbeidene fra Hydropan ltd. De er rimeligst i pris, det  er et stort firma og de har hatt flere tilsvarende prosjekter i dette området. Før vi kan gå igang må vi ha samlet inn enda kr 70 000. Det håper vi vil klarer før året er omme. Vi trenger flere til å være med på denne fantastiske dugnaden om å hjelpe mer enn 200 familier med vann.


20. oktober 2016 Finansiering

Vi har budsjettert med at boring og etablering av vannstasjonen kommer på NOK 250 000. Det koster NOK 1250 pr meter, og det er kun 81 meter igjen for å få nok til å borre 200 meter. :) :) Hjelp til Selvhjelp inviterer deg til å være med på dugnaden. Geologisk undersøkelse viser at at det er vann på denne tomta og myndighetene i Kenya har gitt tillatelse til å ta opp 20 000 ltr per dag - forutsatt at det er nok vann og vannprøvene viser at vannet er rent. Vi er utålmodige og har lyst å komme igang med å hjelpe denne landsbyen med vann. Prosjektet fullføres juli 2017. Vannstasjon for utsalg, drikkekummer for kuer, vannrør til åker og vann til tomte-eier. For en fantastisk hjelp vi kan tilby - bare de får tilgang på rent vann. 1 meter koster kr 1250 og vårt konto-nr er 2801 19 29151. Pengene går i sin helhet direkte til vann-prosjektet. Dette flotte lappeteppe er en av 15 premier som skal trekkes blant de 200 gavebevisene.


3. oktober 2016 Tillatelse

I dag har vi fått myndighetenes tillatelse til å bore etter vann og ta ut 20 000 liter pr døgn. Du kan se tillatelsen her. Vi går nå i gang med å hente inn tilbud på boring og etablere vannstasjonen.


4. august 2016 Hydrologisk rapprt

Da har vi fått rapporten fra grunnundersøkelsen og det er vann på ca 200 m. Du kan lese rapporten her


16. juli 2016 Grunnundersøkelse

I går ble det foretatt grunnundersøkelse og det er påvist flere punkter med vann. Ved det anbefalte stedet er det 220 - 250 m å bore. Vi avventer nå rapporten, og vi vil deretter innhente tilbud på boring og installasjon.

Purity og Esther ble de første kundene
Vanntårnet og vannkiosken er ferdig
Pumpa virker som den skal
Pumpa installeres
Vannstasjonen tar form
Casingen til brønnen
Oppmåling for vannkiosken
Boremaskinen i arbeid

PROSJEKTBESKRIVELSE (14. juli 2016)


Bakgrunn 

Ved Flamingo Biofarm har foreningen Hjelp til Selvhjelp i Afrika bygget et biogassanlegg og vi har en demonstrasjonsåker med dråpevanning og biogjødsling. Produksjonen er avhengig av vann for  at grønnsakene skal vokse og trives, og kumøkka må blandes med vann før den benyttes i biogassanlegget. Behovet for vann er stort og den offentlige vannforsyningen er svært dårlig. 

Det er en offentlig vannledning inn på farmen, men den offentlige vannforsyningen er svært ustabil, eller stabilt fraværende.   

Den eneste sikre vannforsyningen er kvinner som går til elven og bringer vann til farmen med esler. Hvert esel kan bære 80 liter vann og det er ca en km en vei. I tørketiden er elva tørr og de må derfor grave seg en til to meter ned i elveleiet for å komme til vannet. Ulempen ved dette alternativet er at vannet ikke er av god kvalitet. 


Vannboring 

Med dette bakteppet har vi foretatt noen undersøkelse rund boring av en brønn for å sikre farmen og naboene en stabil vannforsyning med god vannkvalitet. 

Vi vil foreta grunnundersøkelser som gir svar på hvor vi kan bore. Det tar ca 6 mnd å få myndighetenes tillatelse til å bore. 

Vi har vært i kontakt med de lokale myndighetene og orientert om planene. Vi har også undersøkt mulighetene for offentlig støtte, men det er ikke mulig. 

Salg av vann vil dekke strømregningen til vannpumpa, og fremtidige vedlikeholdsutgifter. 

Vi har besøkt Ministry of Water and Irrigation i Kitui, og der ser de meget positivt på at vi foretar boring og etablerer en vannstasjon.   

Selve brønnboringen og installasjonene i borehullet er unnagjort på noen få dager. 

Ved brønnen må vi bygge et pumpehus og vi må ha en lagertank. Utover dette trenger vi rørledning og strømforsyning. Strømforsyningen i området er relativt stabil. 

I pumpehuset vil det bli installert tappekraner der folk kan komme med kannene sine og kjøpe vann. For de som ikke har penger vil vannhenting i elva fortsatt være deres vannforsyning. 

Vannet vil primært bli benyttet til salg til naboene, men noe vil også benyttes på farmen. 


Kostnader og finansiering 

Vi har utarbeidet et budsjett for arbeidene og vi kan få utført arbeidet for ca NOK 250 000. 

Finansieringen av prosjektet vil vi gjøre med innsamling av penger i Norge.   


Gjennomføring 

Vi vil foreta en grundig planlegging og forberedelser i løpet av sommeren 2016. I forbindelse med foreningens tur til farmen i juli vil vi gjøre siste finpuss på planene. 

Grunnundersøkelsene blir foretatt i uke 28. 

Vi vil starte arbeidene på plassen så snart finansieringen er klar og dette forventer vi å ha på plass primo 2017. Planen er å ha anlegget i drift til sommeren 2017. 


Vi vil holde alle bidragsytere løpende orientert om fremdriften via vår nettside, e-post og Facebook. 


Vannhenting
Testing av pumpe
Vannstasjonen ved  Katulani Secondary School

Ditt bidrag kan innbetales til Hjep til selvhjelp i Afrika


Bankkonto:

Sparebanken Sør kontonummer :

2801 19 29151

Sengeteppet er en av gevinstene