Gjennomførte prosjekter

Våre prosjekter

Vi bygger miljøanlegg på videregående skoler, hos familier og hjelper enkeltpersoner med oppstart og drift av egen virksomhet


Miljøanlegget består av å drive lønnsom grisefarm, som produserer biogass til kjøkkenet på skolen, åker for matproduksjon og vannanlegg. Vi har følgende anlegg, som det kan leses mer om under:


Vi har valgt Kituidistriktet, som ligger i den østlige delen av Kenya. Byen Kitui har omtrent 14.000 innbyggere og de aller fleste livnærer seg ved jordbruk, fruktdyrking, husdyrhold og slikt som jorden gir anledning til. Området er preget av lite utvikling, mye fattigdom og umoderne redskaper. Man kan se en og annen gammel traktor, men for det meste så foregår pløyingen med okser og alt arbeid med jorden foregår med enkle hakker og spader. Og dette er det de i dag også lærer på skolen. Kitui er et meget tørt distrikt og folket trenger hjelp!


I Kitui har vi ett kontaktnett av personer som har de egenskapene vi søker. De har vist at de vil gjøre noe for sitt lokalmiljø. Vi ønsker at Katulani skal bli et kompetansesenter for miljøanlegg og biogassproduksjon lokalt, og at Katulani skolen kan bli en utdanningsinstitusjon for vårt konsept.


Vi hjelper enkeltpersoner med oppstart og drift av egen virksomhet som du kan lese om nedenfor.

Les mer om hvert enkelt prosjekt


Biogas til 40 bønder i Kitui

Hjelp til Selvhjelp planlagt å sponse 40 biogass-anlegg til bønder i Kitui distriktet.  Slagordet er: MØKK MED TRØKK  Biogass-anlegg har svært mange fordeler. Både økonomiske, helsemessige og miljømessige. Les mer om Biogas for Farmers her

Klasserommet
Offisiell start på klasseromsprosjektet

Klasserom Katulani

I romjulen 2011 hadde Katulani Secondary School besøk av en gruppe fra Norge som var på Meaningful Safari.


Disse ville bidra med midler for å bygge et nytt klasserom ved skolen. Pengene er samlet inn og disse brukes til å kjøpe sement, bølgeblikk til taket, treverk til takkonstruksjonen og lønn til arbeiderne. Skolen og foreldrene bidrar med lokale materialer som tegl og arbeidskraft.


Vi hadde Ground breaking der rektor Fred Muia og en av elevene, Ida, tok de første spadetakene. Det blir offisiell overlevering på Meaningful Safari i desember 2012 og elevene kan ta klasserommet i bruk i januar 2013.


Daniel startet eget selskap – Flamingo Zone Tours & Safaris


Daniel var 45 år og hadde jobbet som sjåfør og safari guide i 15 år, når han fikk muligheten til å realisere sin drøm om å starte egen virksomhet. Daniel fikk et rentefritt lån av norske venner og gikk til innkjøp av en brukt Toyota Hiace som ble bygget om til safari bil. Den 1. juni 2007 startet han opp sin egen virksomhet.


Gjennom foreningen får Daniel opplæring og hjelp som er nødvendig for å utvikle gode rutiner og salgsfremmende tiltak i virksomheten. Dataopplæring, bruk av Internet og egen hjemmeside er noen av aktivitetene han får hjelp til. Daniel har allerede nedbetalt lånet for bil nr 1, og fått nytt lån til bil nr 2.


Når Daniel fikk denne muligheten uttalte han: “I assure you that this is the right idea at the right time with the right person!” Daniel har lang og god erfaring innen sin profesjon og er sikker på at han skal klare å skape en lønnsom virksomhet.


På hjemmesiden til Daniel kan du lese mer om safariturer: www.flamingosafari.com

Såpefabrikk i Kisumu


Et nytt prosjekt ble etablert i 2013 og Ismael fikk bistand fra Hjelp til Selvhjelp! Han hadde lært å lage såpe av naturprodukter og hadde skaffet seg litt utstyr og noen få former. I slummen hvor han bodde var det marked for en rimelig såpe. Alt lå til rette for at han kunne ha litt ekstrainntekt til familien og foreningen skulle gi han et løft så han kan stifte virksomheten og få godkjent produktet av helsemyndighetene. Lyktes han med det kunne han få produktet inn i butikkene og selge mer. Han fikk hjelp i etablerings- og oppstartsåret gjennom direkte støtte, lån til mer utstyr, hjelp til salg, rådgivning om forretningsdrift og regelmessig oppfølging. Vi gledet oss til å følge "Ismael Soap".

En entusiastisk arbeidsgruppe var igang med oppgaven. Foreningen kjøpte hver måned såpe fra den lille såpe-fabrikken og såpene ble levert til et barnehjem i Nairobi. Dette gikk bra en stund, men så gikk Ismael i fellen med å bruke driftskapitalen til andre ting. Når så bestillingene kom hadde han ikke penger til ingredienser, innpakning, transport etc. Han ble stadig mer kreativ og måtte til slutt låne penger av venner. Såpene forening kjøpte ble mindre og mindre for samme pris og kvaliteten ble dårligere. Barnehjemmet kom med rapport om at vi burde vurdere å kjøpe såper et annet sted. Etter et møte med Ismael i mars 2014 besluttet vi å stoppe støtten. Ismael har nå mistet oss som kunde og har gjeld til venner. Nå sier han at han har lært og skal gjøre opp for seg. Foreningen er avventende til å støtte han, men vil fortsatt ha kontakt og besøke han ved anledning. Det er ikke alle som klarer å drive egen virksomhet. Det er krevende og ikke minst fristende, og skaper kreative og ”acrobatic activities” som han selv uttalte det.


Flamingo Guesthouse

Flamingo guesthouse

I 2012 besluttet foreningen å låne penger til Daniel for at han kunne ferdigstille et halvferdig hus. Hjelp til Selvhjelp trenger et sted å bo når vi gjør prosjektoppfølging og Flamingo Safari ønsket at flere turister kunne besøke Kitui. Det koselige gjestehuset har 4 soverom og plass til 10 gjester. Peninah er ansatt til å drive gjestehuset og har Gladys som assistent.  Det lille prosjektet gir inntekter og arbeidsplasser og gjestene synes det er koselig å bo privat og komme nær lokalbefolkningen.



The Conquerors - fra gatebarn til sangere

Hjelp til Selvhjelp møtte the Conquerors første gang sommeren 2010.


The Conquerors består av 5 tidligere gategutter som gjennom sitt møte med den luthersek kirken i Kawangware har greid den nesten umulige oppgaven å reise seg fra dop og livet på gaten. Alle er i dag knyttet opp mot Fikisha, der de bruker sine erfaringer til å hjelpe andre barn til et nytt og bedre rusfritt liv.


I 2002 etablerte de bandet the Conquerors, og i dag reiser de rundt og synger i kirker, på skoler, graduations parties, brylluper og andre arrangement. Alle 5 er også direkte involvert i de to bistandsprosjektene i slummen. Her kan du lese om bakgrunnen deres.


HTSH hjelper denne gruppen til å utvikle seg videre for å kunne leve av musikken.

Her er hjemmesiden deres.




Murer Willy - sertifisert biogass tekniker


Willy Kaoni er murer og født i 1988 og han har fått hjelp av foreningen til å bli sertifisert som biogass-tekniker i Kenya.


Vi har støttet Willy som har gjennomført et opplærings-program i 3 mnd. Det er foreningen Abc-k (Association for biogas contractors in Keny) som gir opplæring og godkjenningen.


Det skal bygges flere tusen anlegg de nærmeste årene og det er derfor et voksende marked. Det bør være gode sjanser for at Willy får en sikker og god inntekt i fremtiden.


Willy var ferdig utdannet biogass-tekniker i 2009. Han driver nå egen virksomhet i Kenya og bygger biogassanlegg. Han har bygget 70 anlegg pr mars 2012, og er et godt eksempel på at Hjelp til selvhjelp prinsippet har virket.


Les artikkelen om hvordan han praktisk går frem når han bygger famlieanlegg her

Kanini Women Group


Foreningen har etablert en kvinnegruppe i Kitui, hvor 25 kvinner vever kurver for foreningen. De møtes hver torsdag under mangotreet til Daniel og huset hvor vi bor når vi er der nede.


Målet med kvinnegruppen er å oppmuntre og støtte dem i hverdagen. Vi stiller krav til kvalitet og design og en av kvinnene har jobben som kvalitetssikrer. Vi blir kjent med hver av disse flotte kvinnene og besøker dem også hjemme. Kremer, briller, klær og sko er ting vi pakker i små poser og lodder ut. Dette skaper glede og engasjement og vi koser oss veldig. Vi kan ikke kjøpe mange kurver av hver enkelt, men litt inntekt gir det disse fattige kvinnene.


Kurvene selges i Norge for 400 kr til inntekt for foreningen. Noe av inntekten går tilbake til kvinnene ved at vi sponser garnet til kurvene.  Les mer om kurvene her

Vannprosjekt

Vi har boret etter vann på Flamingo Bio Farm. Vi har funnet vann, og du kan lese mer om prosjektet her.

Barn og ungdommer i slummen i Nairobi

Vi har medlemmer som ønsker å støtte barn og ungdommer i Kawangware- og Mathare slummen i Nairobi. For pengene vi får inn leverer vi mat og såpe.

-Samaritan barnehjem i Mathare-slummen med 250 barn

-Heart to Heart dagsenter for foreldreløse i Kawangware-slummen med 40 barn

-Rehabiliterings-program for gategutter i Kawangware-slummen for 40 gutter

Nicodemus

Nicodemus -vaktmannen som ble griserøkter

Nicodemus er ansatt som griserøkter og biogass-operatør på Katulani Sec School i Kitui.


For å få til en god drift skal virksomheten gradvis vokse de 3 første årene. Målet er 6 ”motherpigs” og de vil produsere ca 120 gris i året.


Nikodemus er svært stolt over den muligheten han har fått. Han jobbet som vaktmann på skolen, og er den første griserøkteren og biogassoperatøren i Kitui!


Han har fått opplæring på grisefarm i Nariobi. Han er gift og har tre små barn som han forsørger.



Miss Environment 2013 i Kitui

Lørdag 12. oktober var foreningen tilstede under kåringen av Miss-Environment-Kitui-2013. Hjelp til Selvhjelp i Afrika støtter arrangementet fordi det har fokus på miljø og trekker mye folk. Det er blitt et populært arrangement i Kitui hvor bl.a. Missene, businessfolk og politikere starter dagen med å rengjøre alle gatene i byens sentrum.


Selveste guvernøren for distriktet åpner showet og det er mange talere som får frem sitt budskap og oppfordringer til at folk må få økt fokus på miljø. Over 3 lørdag har Parkside Villa Hotel i Kitui gjennomført semifinaler og finale. Hver gang med hundrevis av mennesker tilstede.


Vi sponser med 100 T-skjorter, betaler for underholdningen av gruppen The Conquerors og tilbyr kurs i miljøprosjekt til vinneren.

Sisaltau laget av Ronald


Ronald har ikke jobb og gjorde lite og ingenting for familien.


Etter at vi begynte å kjøpe tau fra Ronald ble han så oppmuntret at han bygget nytt hus til familien. Riktignok av leire og blikktak, men mye bedre enn familien på 6 hadde før. Nå har 2 ungdommer fått det gamle huset som eget soverom og 2 småjenter sitt eget lille soverom i huset. Tenk hvor bra dette er for dem! Vi tar med så mange tau vi kan hver gang vi er i Kenya.



Sisaltau er naturtau som kan brukes til slepetau, tau til båten, klatring, hengekøye, taustige, branntau, og alt hva et sterkt tau kan brukes til. Sisaltauet er av meget god kvalitet!

Hvordan komme i kontakt med oss?


Navn og adresse:

HJELP TIL SELVHJELP I AFRIKA

Sanderveien 23

1400 Ski


e-mail: post@selvhjelpiafrika.org



Bankkonto:

Sparebanken Sør kontonummer :

2801 19 29151


Org.nr: 

992 500 425