Shamba

Derfor begynte kvinnene med åker


Shamba - er Swahiliord for kjøkkenhage. I 2017 etablerte vi en kvinnegruppe i nærheten av vannstasjonen i Kwa Wasya. Kvinnene produserer grønnsaker for det lokale markedet og eget forbruk. De fikk startpakke bestående av planter, gjerde, vanntønne og gratis vann. I tillegg får de veiledning og råd om stell av åkeren. De fleste har klart å få fine grønnsaker og noen har også utvidet åkeren. Det er etterspørsel i nærområdet så de selger alt som de produserer. Vi prøver å få til en kontinuerlig produksjon av de vanligste grønnsakene som benyttes. Dette blir et vitamintilskudd i det tradisjonelle kostholdet som består av Kitheri (mais, bønner og erter)


Prosjektet ble så vellykket at vi startet Kalimani Shamba Ladies i januar 2019. Ved inngangen til 2021 er det tilsammen 27 kvinner som har egen åker og produserer grønnkål, tomater, løk, spinat og andre lokale varianter. De har fått regelmessig oppfølging og veiledning fra teamledere i daglige rutiner. Planting, vanning, luking, gjødsling, innhøsting osv. Alt må læres og erfares. Vi har i fellesskap laget rutiner og 8 konkrete og målbare kriterier for en åker.


Nå følger teamlederne opp videre ved behov, men i utgangspunktet har alle nå fått den opplæringen og veiledningen de trenger og kan klare seg på egenhånd. En og annen gang gir vi de en påskjønnelse som motivasjon. I mai fikk Kalimani Shamba Ladies hvert sitt mangotre. Det satt de stor pris på. 


Å støtte kvinner skaper endring!


 

HJELP TIL SELVHJELP I AFRIKA

Sanderveien 23

1400 SKI


e-mail: post@selvhjelpiafrika.org

Sparebanken Sør kontonummer :

2801 19 29151Org NO 992 500 425

VIPPS nr 12133