Informasjonsbrev 2-2015
Mt Kenya
Biogassen brenner hod Gladys
Mange bor i enkle jordhytter med stråtak

For å kunne gjennomføre prosjektene våre er vi avhengig av økonomisk støtte.

Slik kan du være med å bidra til utvikling - Vårt kontonr er 2801 19 29151. :

- Gi et engangsbeløp

- Bli fast støttemedlem

- Kjøpe CD fra The Conquerors for kr 150.

- Vil du bidra med din grasrotandel – er det en fantastisk flott måte å hjelpe oss på.

Andelsbrev er en meningsfylt gave. Kontakt oss på post@selvhjelpiafrika.org

Vi baserer vårt arbeid på frivillig innsats og driver med svært lave administrasjonsutgifter slik at din støtte kan gå til de som trenger det.


Har du lyst å være med på Safari finner du oversikt over turene på hjemmesiden www.selvhjelpiafrika.org
Vil du bidra med din grasrotandel?

Foreningen Hjelp til selvhjelp i Afrika er registrert som grasrotmottaker og vi trenger din støtte.

Vil du bidra med din grasrotandel – er det en fantastisk flott måte å hjelpe oss på.

FORENINGEN FOR HJELP TIL SELVHJELP I AFRIKA

Vi vil takker alle som har Hjelp til selvhjelp i Afrika som sin grasrotmottaker.
Kirsten og Helge Underland, Ski                                Johannes Markhus, Grimstad

Mary tar mål til ny skolegenser
Ny råne i grisehuset og Klara er klar

Våre prosjekter i Kitui  - det nytter

 

Utfordringene er mange – og vi må hjelpe våre partnere med å finne løsninger.

 

Årets sommeropphold i Kenya startet med en safari nordover i landet. Sammen med May-Lise og Olav Lerang besøkte vi Samburu National Park, Whitewater Sanctuary, og Treetops. Vi gjennomførte denne safarien for å teste ut nye parker og hoteller. Selvfølgelig traff vi The Big Five og en rekke andre dyr og fine naturopplevelser. Treetops er det stedet Prinsesse Elizabeth var på da hun fikk melding om at Kongen var død og at hun ble dronning av England.

Vi kan absolutt anbefale denne safarituren.


Tilbake i Nairobi hadde vi planer om å besøke Kawangware og Samarithan Childrens Home, men bilkøen gjennom byen var en stor utfordring, så vi rakk det rett og slett ikke. Kvelden ble tilbrakt på en liten restaurant på Ngong Road, der The Conquerors hadde en promotion-opptreden. De hadde spilt i bryllup tidligere på dagen, og de hadde en kjempeflott forestilling. De var åtte stykker, og det er blitt litt utskiftinger i bandet. I tillegg til å spille i brylluper og på restauranter holder The Conquerors Bible-Link konserter på videregående skoler. Dette er konserter der det ikke bare er musikk, men også viktige budskap om samliv og utdannelse til ungdommen.  Vi trenger flere sponsorer til disse konsertene. Det er veldig populært når de kommer ut på landsbygda hvor det ikke er noen tilbud til ungdommen.


Turen gikk så til Kitui der vi har våre prosjekter.

Flamingo Guesthouse

I påsken startet vi byggingen av biogassanlegget på gjestehuset der vi bor, fordi Daniel hadde fire kuer. Biogassen skal benyttes av naboen Gladys og av gårdsguttene. Det var gass i anlegget, men de hadde ikke brukt nok, slik at anlegget hadde klogget seg. Det hender det er litt trøblete før en får balanse mellom tilførsel av møkk og forbruk av gass. Vi blåste tomt anlegget for slurry, og denne rant ut i åkeren til Kirsten. Biogassanlegget produserer nå gass som maten vår kokes på.

Olav, May Lise og Therese Liljegren har hatt jobben med å kultivere åkeren, så og vanne. De har plantet ananas, bananer, poteter, tomater, kål, spinat, sukumawiki og paprika for å nevne noe. Naboene ler av oss, for det er ingen som sår og planter nå i tørketiden. Vår åker er basert på fuktighet og næring fra biogass-slurryen og på manuell vanning. Det går mye vann nå som jorda er så tørr. I følge de som selger dråpevanningsanlegg er det butikk i dette selv med kjøpevann.   Vi trenger sponsorer til en vanntank og et dråpevanningsanlegg.


Maliku Girils Secondary School, miljøanlegg

Skolen har nå skaffet sin del av pengene og satt dem på konto. Hjelp til Selvhjelp i Afrika vil sette inn penger i tråd med fremdriften i prosjektet. Kirsten og Daniel er i banken for å sørge for at pengene ikke tas ut uten vår deltagelse.

Skolen har hentet inn tilbud på grisehuset, men tilbudskomiteen har gjort for dårlig jobb, så vi ville ikke støtte innstillingen deres. Alex som bygget grisehuset på Katulani Secondary School, hadde levert laveste tilbud, men måtte avvises på grunn av store mangler i tilbudet. Tilbudskomiteen er satt i arbeid for å vurdere de gjenstående tilbyderne slik at vi kan inngå kontrakt om bygging. Vi hadde planer om en Ground Breaking seremoni mens vi var der, men det klarte vi ikke. Prosjektet er utsatt på ubestemt tid.


Katulani Secondary School Miljøanlegg

Nå er grisene velfødde og fine, og slik har vi aldri sett dem før. Ny grisepasser Jospath og riktig og godt fór har vært avgjørende. Han har også vært flink med å blande grisemøkk i biogassanlegget. Annlegget hadde klogget seg her også og vi måtte blåse det tomt. All bioslurryen ble spredt ut i åkeren og vil gjøre jorden næringsrik og fuktig. Læreren som er ansvarlig for åkeren skulle stolt vise frem hvor fint det var, men vårt svar var kort og godt at det var for lite grømmsaker og at det var for tørt.  Vi vil nå leie inn enn kompetent person, som kan bidra til å få skikk på grønnsaksproduksjonen igjen. Vi har nå blitt enig med rektor om at grisepasseren, kokkene og gartnerne  vil få en bonus dersom de tjener penger på åkeren, slipper å kjøpe ved og at det blir inntekter på grisene. Prosjektet har nå kommet så langt som vi kan utvikle det, nå må skolen selv ta ansvaret for å utnytte potensialet i prosjektet. Foreningen trekker seg nå ut, og vil bruke våre ressurser på nye prosjekter. Vi vil naturligvis følge pilotprosjektet vårt videre, men ikke like aktivt som før. Nå vil vi fokusere på å installere små biogassanlegg for familier. Programmet kaller vi ”Biogas for farmers in Kitui” og vi har satt oss som mål at vi skal bygge minst 30 anlegg i distriktet.

 

Vann til Nguli Girls Secondary School

Vannanlegget var installert til påske, men det var da noen utfordringer med at vanntanken på Katulani stod for lavt. Tanken er hevet, og vannet renner, men ikke nok. Olav har foreslått et par tiltak for å rette på dette. Det er forutsatt at vannet ikke skal pumpes, men renne ved hjelp av naturkreftene.Foreningen har bidratt med NOK 20000 til dette viktige vannanlegget, og vi har fått et bidrag fra Ski og Langhus Rotaryklubb på NOK 5000. Vi trenger din støtte for at jentene skal få rent drikkevann.


Strikkemaskinen

Mary er fortsatt ikke helt fortrolig med den nye strikkemaskinen hun fikk, men prøver å lære seg å bruke den. Vi har kjøpt skolegensere til Esthers søsken, som hun strikker til dem. Hun skal også reparert noen fillete skolegensere.


Willy biogass

Willy har vært med oss denne gangen, og han har bidratt til å få fart på biogassanlegget på gjestehuset og på skolen. Han har fått bestilling på biogassanlegg fra en av naboene mens han var her. Willy er en energisk og arbeidssom ung mann som nå til sammen har satt opp flere enn 220 biogassanlegg. Foreningen Hjelp til Selvhjelp i Afrika støtter bygging av slike familieanlegg. De er en suksess både for Willy og for den som skaffer seg et biogassanlegg. Vi håper du vil være med å støtte dette gode miljøtiltaket. Det gir arbeid til Willy, hindrer avskoging og kvinnene får et mye bedre arbeidsmiljø i et røykfritt kjøkken.


Barrack Obama

Kenyanerne venter på Obama og forventer at han skal løse alle problemer her med penger. Jeg tror ikke han har med en stor pengesekk hit. Kenya er et rikt land, men verdiene er skjevt fordelt og det er mye korrupsjon. Daglig står det i avisene om navngitte politikere, politimenn og offentlige ansatte som etterforskes for korrupsjon. Det står ikke noe om at de blir dømt for noe, de kjøper seg ofte ut av tiltalene.
Vi ønsker alle en fortsatt god sommerferieJohannes, Kirsten Helge, Olav, May Lise og ThereseVi har hatt med mange på Meaningful Safari, og de har fått et mer nyansert bilde av forholdene her. Det er ikke bare krig, nød og fatigdom. Folk lever under enkle forhold og de gjør det beste de kan ut av det. Vår bistand går ut på å hjelpe noen til å skape seg sin egen arbeidsplass slik at de kan forsørge seg og sine. Willy er et godt eksempel på at det virker. De eneste som går dårlige tider i møte med våre prosjekter er vedselgerne.


Fortsatt god sommer fra oss på Flamingo Guesthouse. Har du lyst til å oppleve noe av dette selv, så ligger programmet for Meaningful Safari i påsken 2016 klart på våre nettsider www.selvhjelpiafrika.org


Dont count your money, count your days
Hvordan komme i kontakt med oss?


Navn og adresse:

HJELP TIL SELVHJELP I AFRIKA

Guldmand Brygge 8

4876 GRIMSTAD


e-mail: post@selvhjelpiafrika.org


Innehavere:

Johannes Markhus

e-mail: jmarkhus@online.no

tlf: +47 92489028


Kirsten og Helge Underland

e-mail: kirsten.underland@hotmail.com

tlf: +47 90919631


Bankkonto:

Sparebanken Sør kontonummer :

2801 19 29151


Org.nr:

992 500 425


Web ansvarlig:

Anne Håven

e-mail: post@selvhjelpiafrika.org