Informasjonsbrev 1-2015
Rigging for fotografering
Ugali shomawiku og svinekjøtt til barna i Kawangware i dag
Papayaen vokser fint
Jentene jubler for at de snart får rent drikkevann på skolen

For å kunne gjennomføre prosjektene våre er vi avhengig av økonomisk støtte.

Slik kan du være med å bidra til utvikling - Vårt kontonr er 2801 19 29151. :

- Gi et engangsbeløp

- Bli fast støttemedlem

- Kjøpe CD fra The Conquerors for kr 150.

- Vil du bidra med din grasrotandel – er det en fantastisk flott måte å hjelpe oss på.

Andelsbrev er en meningsfylt gave. Kontakt oss på post@selvhjelpiafrika.org

Vi baserer vårt arbeid på frivillig innsats og driver med svært lave administrasjonsutgifter slik at din støtte kan gå til de som trenger det.


Har du lyst å være med på Safari finner du oversikt over turene på hjemmesiden www.selvhjelpiafrika.org




Vil du bidra med din grasrotandel?

Foreningen Hjelp til selvhjelp i Afrika er registrert som grasrotmottaker og vi trenger din støtte.

Vil du bidra med din grasrotandel – er det en fantastisk flott måte å hjelpe oss på.

FORENINGEN FOR HJELP TIL SELVHJELP I AFRIKA

Vi vil takker alle som har Hjelp til selvhjelp i Afrika som sin grasrotmottaker.




Kirsten og Helge Underland, Ski                                Johannes Markhus, Grimstad

Vanntanken må heves tre meter for å få vannet frem til Ngulu
Mary med strikkemaskinene
Maisen spirer
Willy i gang med biogassanlegg

Våre prosjekter i Kitui  - Utfordringer

 

Utfordringene er mange – og vi må hjelpe våre partnere med å finne løsninger.

 

The Conquerors band. Vi hadde avtale med bandet vårt; The Conquerors, om å ha en foto-seanse for å få gode bilder til hjemmesiden og for promoterings-formål. Avtalen var at alle 5 skulle møte i like uniformer, og til og med noen av de innleide skulle få delta. Under oppriggingen er bare to av gutta tilstede, og tre av de innleide. Hvor var de andre og hvor er uniformene? Uniformene viste seg var litt her og litt der så å fotografere dem i like uniformer var utelukket. Det kom også for en dag at de siste 3 ikke kunne delta. Under riggingen av utstyret utenfor Kawangware Lutheran Church begynte det i tillegg å regne, så noen fotografering ble det ikke snakk om uansett. Vi avlyste planen - fikk instrumentene inn på lager-rommet og tok en kombinert lunch og møte med lederne for å legge planer for fremtiden. Det er et faktum at bandet er nedprioritert av 3 medlemmer. De gjør ikke sin del av jobben for å utvikle bandet fordi de er opptatt på annet hold. Hjelp til selvhjelp i Afrika har som mål å hjelpe folk til å skape sin egen arbeidsplass, og kanskje er det slik at vår støtte til bandet har vært et springbrett til å gå videre med sine drømmer. Det synes vi er positivt. Nå blir det noen utskiftninger i bandet og en promoterings-plan for 2015 er lagt. Utrolig spennende! Vi tror det blir økte oppdrag etter hvert.

 

Biogas for Farmers in Kitui. Daniel som eier gjestehuset vi bor i når vi er i Kenya, har to okser til å pløye åkeren med og moren har ei ku og en kalv. Dette kan det bli biogass av for denne lille familien! Vi jobber for å implementere biogass i distriktet, men bruker selv ved og kull til matlaging og vaskevann. Dette måtte vi gjøre noe med. Biogass-mannen vår - Willy, har nå ferdigstilt anlegget og gårdsguttene fyller møkk i tanken hver dag. Kirsten og Therese planlegger kjøkkenhagen som skal gjødsles og vannes fra slurryen som kommer fra anlegget. Målet er å dokumentere at vi kan produsere 20-40% mer grønnsaker her når vi har så god gjødsel og daglig tilførsel av vann. Gassen skal benyttes på gjestehuset, og når det ikke er noen her skal nabokona Gladys koke på biogassen. Snakk om utvikling! Gladys bor i en tradisjonell afrikansk jordhytte med stråtak og nå skal det bli slutt på å lage mat over giftig røyk for henne også. Som betaling skal hun stelle kjøkkenhagen til Kirsten.

 

Miljøprosjektet på Katulani Secondary School.  Her er det nye utfordringer. Grisene vokser dårlig, suggene blir ikke gravide og det er ikke nok biogass til daglig koking. Hva skyldes dette? Vi har tatt prøver avgrise-fóret og det viser seg at det rimelige lokal-produserte fòret ikke er næringsrikt nok. Vi gjorde en analyse av hvilke sugger som produserer bra og besluttet å gjøre noen utskiftninger av produksjons-grisene. Den gamle og slitne rånen; Bonaparte II er ikke produktiv lengre, så han må også skiftes ut. Resultatet er at 100 kilo kjøtt kunne leveres til barnehjem i Nairobi. Ny råne er anskaffet. Vi har også besluttet å sende grise-passeren 1 mnd på opplæring i Nairobi for at han skal lære mer om grise-produksjon.

  

Grønnsaks-produksjon. I åkeren virker det ikke som om de har tatt inn over seg at de kan dyrke alt mulig hele året. De er fortsatt i regntidmodus. Nå planter de tomater som kommer for salg sammen med alle de andre tomatene på markedet - noe som gir lave priser. Nå skulle de hatt modne tomater, som kunne selges til bedre priser. Slik var det mens Martin styrte kjøkkenhagen. Han er nå på en annen skole og gråter over hvor lite forståelse det er for driften av kjøkkenhagen her på Katulani. Rektor har ikke erfaring med å lage produksjons-planer for grønnsaker og har ikke bemannet denne delen av prosjektet med riktig kompetanse. Resultatet er altså at de som jobber der driver tradisjonelt etter ”gamle-måten”. Vi bestemmer oss for å ikke gjøre noen spesielle tiltak her enda. Det blir tross alt mat til skolen og litt inntekter, selv om de ikke får utnyttet potensiale 100%. Dette får vi komme tilbake til når vi kan være der over lengre tid.


Naboskole får nå vann fra Katulani. Ski og Langhus Rotary klubb har støttet byggingen av en vannledning fra Katulani Secondary School og til Kaluki Ngilu Girls Secondary School. Det er ca en km mellom skolene og et lite høydedrag. Skolen er ny, og er i utgangspunktet en dagskole uten boarding. 50 av jentene bor likevel på skolen og sover i et av klasserommene. De har bedt om dette fordi de bor langt fra skolen, har ikke mulighet til å gjøre lekser hjemme da de ikke har lys i jordhyttene, og fordi her har de mat og trives. Kanskje fordi de slipper masse oppgaver hjemme? Om kvelden setter de ut pultene og de legger ut madrasser på golvet. Det er tøft å vokse opp her nede – det er det ingen tvil om.

  

Nytt selvhjelp-prosjekt. For noen år siden fikk vi en Brother strikkemaskin fra noen venner i Norge. Vi aner ikke hvordan den virker eller hvordan den skal betjenes. Vi hadde håpet på å få med oss noen som kunne bruke strikkemaskinen og som kunne lære opp noen i Kitui. En dag vi gikk rundt i landsbyen Katulani og møtte Mary som satt med en gammel og slitt Singer strikkemaskin. Hun fikk noen fillete skolegensere av oss til reparasjon. Dagen etter kom hun til oss på Flamingo Guesthouse


for å levere de reparerte skolegenserne. Vi fant ut at dette måtte være den rette damen å gi strikkemaskinen til. Den er mer avansert, hun har gått i lære i Nairobi og kanskje hun kan ansette en pike til å jobbe for seg. Hun var svært takknemlig for å få denne nesten ubrukte strikkemaskinen, og vi ga henne penger så hun kan reise til Nairobi for å få opplæring på denne type maskin. Hun ble sittende og fortelle om livet sitt, og det er en historie for seg selv. Som utallige andre kvinner i Kenya har hun hatt et tøft liv, men hun har på et mirakuløst vis klart seg bra. En sterk kvinne.

 

Kenya er et av de afrikanske landene med størst økonomisk vekst, men de fleste i nabolaget vårt bor fortsatt i jordhytter med stråtak. Vi ser det skjer noe selv ute på landsbygda. Det er en del offentlig ansatte i området som lærere, leger, sykepleiere og ikke minst det lille kontoret til guvernøren. Disse har faste lønninger og de bygger seg hus, handler i butikkene og får pengene i sirkulasjon. Selv i lille Katulani sentrum er det en viss økonomisk vekst.

  

Vi skulle hatt mye mer tid til å følge opp prosjektene ved å være mer tilstede. Kun gjennom daglig oppfølging kan vi ha full oversikt over utviklingen. Vi skulle gjerne hatt noen frivillige som ville reise til Kitui og bistå med prosjektoppfølging. Har du lyst?

  

Fortsatt god sommer fra oss på Flamingo Guesthouse.



Johannes Markhus – Kirsten Markhus Underland – Helge Underland



Vi har hatt med mange på Meaningful Safari, og de har fått et mer nyansert bilde av forholdene her. Det er ikke bare krig, nød og fatigdom. Folk lever under enkle forhold og de gjør det beste de kan ut av det. Vår bistand går ut på å hjelpe noen til å skape seg sin egen arbeidsplass slik at de kan forsørge seg og sine. Willy er et godt eksempel på at det virker. De eneste som går dårlige tider i møte med våre prosjekter er vedselgerne.


Fortsatt god sommer fra oss på Flamingo Guesthouse. Har du lyst til å oppleve noe av dette selv, så ligger programmet for Meaningful Safari i påsken 2016 klart på våre nettsider www.selvhjelpiafrika.org


Dont count your money, count your days




Hvordan komme i kontakt med oss?


Navn og adresse:

HJELP TIL SELVHJELP I AFRIKA

Guldmand Brygge 8

4876 GRIMSTAD


e-mail: post@selvhjelpiafrika.org


Innehavere:

Johannes Markhus

e-mail: jmarkhus@online.no

tlf: +47 92489028


Kirsten og Helge Underland

e-mail: kirsten.underland@hotmail.com

tlf: +47 90919631


Bankkonto:

Sparebanken Sør kontonummer :

2801 19 29151


Org.nr:

992 500 425


Web ansvarlig:

Anne Håven

e-mail: post@selvhjelpiafrika.org